Krem brokułowy z dyniowymi kluseczkami


Krem brokułowy z dyniowymi kluseczkami




Krem brokułowy



mały brokuł
marchew
ząbek czosnku
ok. szklanki bulionu warzywnego ( lub drobiowego)
jogurt naturalny (ok. 2 łyżek)
nać pietruszki
pieprz czarny

  Brokuł dzielimy na małe różyczki, marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy  ok. 4 minut w wrzącej wodzie. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Natkę pietruszki siekamy. 
Następnie przekładamy warzywa do blendera, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy bulion, jogurt, przyprawiamy i miksujemy. 

Dyniowe kluseczki

ok. 300g puree z dynii
ok. pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
jajko

 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy puree i jajko. Zagniatamy. Gdy ciasto zbyt się klei, można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy wałek, który następnie kroimy tak jak na kopytka. 
 Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 3. minut od momentu wypłynięcia. 
 Podajemy z kremem brokułowym. 
Smacznego ;)




You Might Also Like

1 komentarze

  1. ściągnąłem krem brokułowy :) uwielbiam brokuły nawet z jajecznicą, Dyniowe kluseczki również są ciekawe - będę musiał spróbować bo nigdy nic takiego nie robiłem - dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images