Klops z jajkiem

    Domowe wędliny zdecydowanie przebijają smakiem ich kupne odpowiedniki. Większość osób jednak woli kupić niż przygotować coś samodzielnie. Bo to trudne, bo czasochłonne, bo pewnie nie wyjdzie... Nie prawda! Spróbujcie zrobić ten klops :) 

Klops z jajkiem
przepis na dwie keksówki




1kg mięsa mielonego (najlepiej kupić kawałek dowolnego mięsa wieprzowego i samemu je zmielić)
4 ugotowane i obrane jajka
duża cebula
duża sucha bułka
pęczek świeżej natki pietruszki
pęczek szczypiorku
pieprz czarny
sól
+ oliwa

Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. 

Jeśli mas gotowe mięso mielone, przełóż je do dużej miski. Natomiast jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa, polecam kupić kawałek dobrego, świeżego mięska i samemu je zmielić. 

Bułkę namocz w niewielkiej ilości wody, następnie odciśnij i dodaj do mięsa. Następnie dodaj drobno posiekane zioła, cebulę, sól, pieprz i wbij jedno jajko. Wyrabiaj masę do połączenia się produktów.

Keksówkę wysmaruj tłuszczem, przełóż do niej połowę masy i wyrównaj wierzch. Następnie ułóż na niej całe jajka i przykry pozostałą częścią masy mięsnej. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 50. minut. Podawaj z świeżym, najlepiej domowym pieczywem. 






Pieczeń rzymska Wielkanocne Smaki - edycja IV

You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images