Śledzik z cebulką

,,Do śledzi trzeba dorosnąć" chyba coś w tym jest. Ja ewidentnie jeszcze do nich nie dorosłam. Lubię ryby, ale te akurat w ogóle do mnie nie przemawiają. Dlatego mam dla Was przepis na śledzika w wykonaniu mojej mamy.  Obowiązkowy na każdej wigilii. 

Śledzik z cebulką




1 kg matiasów 
4 cebule
1 l wody
150 ml octu (ok. pół szklanki)
3 liście laurowe
ziele angielskie (ok. 5)
4 ziarna pieprzu

Śledzie opłukaj. Wodę, ocet, liście laurowe i ziele angielskie przelej do garnka, zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Cebulę pokrój w piórka, przełóż na durszlak i przelej wrzącą wodą; pozostaw do przestygnięcia. W dużym naczyniu lub słoiku układaj kolejno śledzie i cebulę. Na koniec zalej całość zalewą. Gotowe śledzie przechowuj w lodówce. Podawaj z kromką żytniego chleba :)





Śledzie Wigilijne 2014 Wigilia 2014

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images