Bezglutenowe muffiny z suszonymi pomidorami i pesto

   Dawno nie piekłam muffinek. Gdy tylko sobie o nich przypomniałam, od razu wpadł mi do głowy pomysł na wytrawne, bezglutenowe muffiny z dodatkiem suszonych pomidorów. Po co się uczyć, po co przygotowywać do egzaminu jak można piec :)? 

Bezglutenowe muffiny z suszonymi pomidorami i pesto
przepis na 6 muffinek


50 g mąki z ciecierzycy
70 g mąki gryczanej
50 g mąki ryżowej
płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
mały słoiczek suszonych pomidorów (ok. 8 sztuk)
zalewa z pomidorów
50 g startego cheddara
2 łyżeczki zielonego pesto
100 ml wody
2 białka
szczypta ostrej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku

Mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę ostrej papryki oraz sól i pieprz. W osobnym naczyniu wymieszaj białka jaj z wodą, pesto i zalewą z pomidorów. Do suchych składników dodaj starty ser oraz pokrojone, suszone pomidory. Następnie dodaj składniki mokre i dokładnie wymieszaj. 
Gotową masę przekładaj do silikonowych foremek na muffinki, tak aby wypełniały 3/4 wysokości. Muffinki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. 




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images