Kolorowa sałatka

   Gdy za oknem szaro i ponuro, czas wprowadzić więcej kolorów do kuchni. Najlepiej pod postacią warzyw i owoców. Dlatego coraz częściej w moim menu pojawiają się przeróżne sałatki: są szybkie, dostarczają witaminki i dobrze smakują :) 

Kolorowa sałatka

porcja dla dwóch osób




garść świeżej rukoli
1/2  awokado
żółta papryka
pomidor
2 łyżeczki ziaren słonecznika
łyżka oliwy
łyżka octu śliwkowego
świeżo mielony, czarny pieprz

Paprykę, rukolę i pomidora umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę awokado, pomidora i paprykę. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Na talerz wyłóż rukolę, a następnie wymieszaj ją z pozostałymi warzywami. W małym kubeczku wymieszaj ocet śliwkowy, oliwę oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Jeśli chcesz możesz także dodać uprażone ziarna słonecznika lub dyni. 
Sałatka doskonale pasuje na lekki posiłek, a także jako dodatek do obiadu. 






You Might Also Like

5 komentarze

  1. Uwielbiam takie kolorowe sałatki :) Tyle pysznych i zdrowych składników w jednym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna, lekka salatka na kolacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images