Tarta mięsna z grzybami

    Placek grzybowy pojawia się na naszym stole przeważnie z okazji świąt. W tym roku gościł u nas z okazji Nowego Roku. W smaku przypomina trochę tradycyjne paszteciki, dlatego dobrze komponuje się z czerwonym barszczykiem. 

Tarta mięsna z grzybami:



CIASTO:
500 g mąki 
250 g margaryny 
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag kwaśnej śmietany

FARSZ:
70 dag mięsa ( dowolnego rodzaju)
30 dag pieczarek
kilka ugotowanych grzybków do smaku (mogą być suszone)
6 jaj ugotowanych na twardo
8 średnich cebul
szklanka rosołu (najlepiej drobiowy)
2 łyżki bułki tartej
ząbek czosnku
sól
pieprz

CIASTO: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj margarynę (najlepiej pokrojoną w kostkę), żółtka i śmietanę.  Z podanych składników wyrób ciasto, powinno być elastyczne. Następnie podziel je na dwie równe części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszą część ciasta, (nie za cienko), a następnie przełóż je na blachę. 

FARSZ: Mięso ugotuje, a następnie zmieli. Cebulę i grzybki pokrój w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość uduś na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli,  dodaj posiekane jajka i mięso, całość podlej rosołem. Dzięki temu farsz nie będzie suchy. Pod koniec duszenia dodaj pozostałe składniki: bułkę tartą  oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażaj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.  


WYKOŃCZENIE: Na wyłożone ciasto rozłóż farsz, równomiernie rozprowadzając po całej brytfannie. Przykryj drugą częścią ciasta.
Piecz w 180 stopniach. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika, każdy piecze z inną mocą, także ciężko podać dokładny czas. Mój potrzebował 80 minut. Ciasto jest gotowe, gdy jego boki ,,odchodzą" od blaszki.

Placek najlepiej smakuje po całkowitym wystygnięciu, w towarzystwie czerwonego barszczu :)
Smacznego;)






Przekąski Sylwestrowe Tarta słodka czy wytrawna?

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images