Churros

Już niedługo Tłusty Czwartek. Nie jest to mój ulubiony dzień w roku, ale oczywiście nie wyłamuje się z tradycji: piekę pączki, faworki i róże karnawałowe :) Nowością w tym roku będą churros, hiszpańskie smakołyki przygotowywane z okazji karnawału :)  

Churros

składniki na około 20 sztuk:




szklanka wody

50 g masła 
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 średnie jajka
+ olej do smażenia
+ drobny cukier do oprószenia

Do garnka przelej wodę, dodaj masło, cukier i sól. Gotuj, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Następnie zdejmij garnek z ognia i ucieraj ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstaw ciasto do przestygnięcia. 


Do wystudzonej masy dodaj jajka, następnie zmiksuj dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste. 


W dużym garnku rozgrzej olej. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego

 z końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany olej wyciskaj churros. Smaż ok. 2 minut z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem obsyp delikatnie cukrem.
Najlepiej smakują z sosem czekoladowym ;) 






You Might Also Like

3 komentarze

Flickr Images