Pizzerinki z pieczarkami

  Zaczynamy weekend, w związku z tym trzeba zrobić coś pysznego do jedzenia. Tym razem proponuję Wam drożdżowe pizzerinki z pieczarkami. W smaku są podobne do pizzy, jednak wyglądają dużo lepiej i dobrze smakują także na zimno. 

Pizzerinki z pieczarkami
przepis na ok. 12 pizzerinek



CIASTO:
0,5 kg mąki pszennej
25 g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
szczypta soli
łyżeczka cukru
pieprz
zioła prowansalskie

FARSZ:
400 g pieczarek
3 cebule
200 g żółtego sera
sos pomidorowy
oliwa

CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłej wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, zioła prowansalskie oraz pieprz. Na to wylej zarośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnią wodę.  Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

FARSZ: Pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę w kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy. Odstaw do przestygnięcia.

WYKOŃCZENIE: Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj, tak aby powstał okrąg. Na rozwałkowane ciasto wyłóż 4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmaruj go na całej powierzchni ciasta ( zostawiając jedynie 2 cm z brzegu ciasta). Na sos pomidorowy wyłóż 1/3 farszu pieczarkowo-cebulowego, a następnie całość posyp serem. Ciasto zwiń w rulon, a następnie pokrój go, tak aby każda pizzerinka miała ok. 5 cm. 
Na koniec ułóż pizzerinki w naczyniu żaroodpornym,( tak jak na zdjęciu poniżej). Pizzerinki powinny być ułożone dość blisko siebie.
Piecz ok. 45 minut w pierniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym. 




You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images