Sernik bezglutenowy, podwójnie orzechowy

   Sernik to moje ulubione ciasto. Sprawdza się na każdą okazję, ale bez okazji też jest pyszny, a co najważniejsze bardzo zdrowy. Powstał z prawdziwego, wiejskiego twarogu, nie zawiera w sobie zbędnego cukru, białej mąki oraz tłuszczów trans. Zamiast tego znajdziecie w nim orzechowe nuty :) Spróbujcie, może Wam posmakuje :) 

Sernik bezglutenowy, podwójnie orzechowy
przepis na blachę o średnicy 23 cm



CIASTO:

150 g mąki z orzechów ziemnych
70 g mąki gryczanej
70 g masła

MASA SEROWA:

700 g sera twarogowego
duży banan
3 łyżki masła orzechowego
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu


CIASTO: W misce wymieszaj mąkę z orzechów ziemnych z mąką gryczaną, dodaj masło pokrojone  w małe kawałki. Zagniataj jak na ciasto kruche. Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto delikatnie rozwałkuj, wyłóż na blachę, ponakłuwaj delikatnie widelcem. 

MASA SEROWA: Do miksera przełóż ser, dodaj banana pokrojonego na mniejsze kawałki, masło orzechowe, mąkę ziemniaczaną i miód. Ucieraj dodając po jednym jaju. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa. Gotową masę serową przełóż na blachę wyłożoną ciastem, wyrównaj wierzch.

Piecz ok. 60. minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj ciasto w dowolny sposób. :)







Twarogowe słodkości 2

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Genialny pomysł na zdrowy sernik, pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały sernik! *.*
    Uwielbiam to ciasto, więc dla mnie super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest genialny i zdrowy, robię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images