Krem bananowo-jaglany

  Miałam nadzieję na wiosnę, a tu nadal zima. Jest szaro, ponuro. Nie tak miało być! Chyba jednak nie można na to nic poradzić. Na przekór pogodzie próbuje jednak poprawić sobie humor. Najlepszy sposób? Dobre jedzenie, pełne serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który wpływa na nasz dobry nastrój. Produktem obfitującym w tę substancje są banany. Nie przepadam za nimi, jednak w formie zmiksowanej ( czyli takiej ukrytej) nie są aż takie złe. Znudziły mi się już tradycyjne koktajle bananowe, więc czas na małą odmianę. Krem powstał bardzo spontaniczne: w lodówce zalegały banany, a z obiadu została kasza. I tak po połączeniu tych składników, w 3 minuty powstał pyszny krem. Ja zjadłam go w postaci deseru ( trochę się przesłodziłam), ale dobrze pasuje jako dodatek na kanapkę, czy do naleśników lub gofrów.

Krem bananowo-jaglany
przepis na dwie porcje



5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
2 duże banany
łyżka serka mascarpone
2 łyżki maślanki
szczypta cynamonu

Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną zmiksuj z bananem, serkiem mascarpone i maślanką. Na koniec przypraw cynamonem. Gotowy krem przełóż do słoiczka. 
Krem dobrze smakuje jako samodzielny posiłek, a także jako dodatek do pieczywa, naleśników czy też gofrów. 




Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Wiosenny detoks

You Might Also Like

5 komentarze

  1. u mnie dzisiaj podobne smaki! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny krem. Uwielbiam robić takie kremy z kaszy jaglanej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest przepyszny !!! Jem ostatnio codziennie na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images