Włoski od kuchni - słownictwo podstawowe

Jak zapewne wiecie uwielbiam Wochy:  język, kulturę i oczywiście kuchnię włoską. W tym roku postanowiłam nauczyć się języka włoskgo. I tak od pół roku zagłebiam się w tę magiczny język. Pomyślałam także, że mogę Wam go tutaj przemycić :) Zaczniemy od kuchni, czyli podstawowego słownictwa związanego z kuchnią :)



Zaczniemy od posiłków, czyli IL PASTO. Włosi rozpoczynają dzień od LA COLAZIONE, czyli śniadania. Włoskie śniadania  przeważnie są lekkie i raczej słodkie. Potem czas na kolejny posiłek, czyli IL PRANZO -  obiad, a po obiedzie LA MERENDA - podwieczorek.  Pomiędzy posiłkami jedzą LO SPUNTINO - przekąskę. Wieczorem jedzą LA CENA, czyli kolację, która przeważnie jest odpowiednikiem naszego obiadu.  Czasem to wielka uczta, na którą składają się: L'ANTIPASTO - przystawka, IL PRIMO - pierwsze danie, IL SECONDO - drugie danie oraz IL DESER - deser. 


CZYNNOŚCI ZWIĄZANE Z KUCHNIĄ 



CUCINA - czyli po włosku kuchnia jako pomieszczenie oraz jako zbiór potraw. Jeśli chcemy powiedzieć, że coś gotujemy, użyjemy czasownika CUCINARE - gotować FAR BOLLIRE - lub też gotować, CUOCERE A FUOCO LENTO - gotować na powolnym ogniu, oraz LESSARE - gotować. Danie możemy także FRIGGERE - smażyć, SALTARE - krótko podsmażać, CUOCERE AL FORNO - zapiekać, ARROSTIRE - piec, GRIGLIARE - grillować.
Przed gotowaniem możemy potrawę PELARE - obierać, a potem TAGLIARE - kroić lub też AFFETTARE - kroić na plasterki. Możemy też GRATTUGIARE - trzeć np ser lub TRIRARE - siekać: FINEMENTE - drobno, GROSSOLANAMENTE - grubo. Podczas gotowania czasem trzeba MESCOLARE - mieszać lub RIMESTRARE - mieszać. Przeważnie pod koniec musimy CONDIRE - przyprawić np poprzez:  SALARE - posolić, PEPARE - popieprzyć przeważnie A PIACERE - do smaku. Na koniec danie SERVIRE - czyli podajemy, a także VERSARE - nalewać coś do picia. 


NACZYNIA:

Znamy już podstawowe czasowniki, kojarzone z kuchnią i gotowaniem, a teraz czas na naczynia używane w kuchni:



il coperto - nakrycie
le pasate - sztućce
il cucchiaino - łyżeczka
il piao piano - talerz płaski
il piato fondo - talerz głęboki
la tazza - filiżanka
il boccale - kufel
la pentola - garnek
la padella - patelnia
il coperchio - pokrywka



WYPOSAŻENIE KUCHNI


Jedzenie trzymamy w  IL FRIGORIFERO - lodówce, a gotujemy w IL FORNO. Posiłki jemy przy IL TAVOLO - stół, a siedzimy na LA SEDIA - krześle. 


W kolejen części przejdziemy do jedzenia, czyli IL CIBO :) 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Podstawa dla miłośnika włoskiej pasty. Czyli mnie ;p

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images