Batony bakaliowe

Odkąd nie jem kupnych słodyczy, raz na jakiś czas mam straszną ochotę na coś słodkiego. Wybieramy wtedy zdrowsze wersję moich ulubionych przekąsek: domowe ciasta, ciasteczka ... batony :) Bez mąki, z samych orzechów, nasion i suszonych owoców. Na osłodę jeszcze trochę miodu i gotowe. Pyszne i zdrowe batony, w sam raz na słodkie zachcianki lub jako przekąska potreningowa :)

Batony bakaliowe
przepis na 




  100g orzechów nerkowca
100g orzechów laskowych
200g wiórków kokosowych
200g nasion słonecznika
100g żurawiny
100g owoców suszonych
3 łyżki miodu

Orzechy, wiórki kokosowe i nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Miód rozpuść. Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj dokładnie, tak aby wszystko się ładnie połączyło. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią gotową masę, wyrównaj wierzch. Całość przykryj papierem do pieczenia, przyciśnij deską. Batony wstaw na ok. 1h do lodówki. Następnie pokrój je w niewielkie prostokąty. 
Smacznego :)




You Might Also Like

6 komentarze

  1. A na zdjęciu barony ;-) i chyba słusznie, bo taki baton to prawdziwy baron, bogaty w smaki i na pewno zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć! Jakiś pomysł dlaczego moich nie da się pokroić tak żeby zostały kostką? Są pyszne, to prawda, ale moje trzeba jeść łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może więcej miodu? Potem trzeba je dobrze docisnąć i potrzymać w lodówce, aby masa się skleiła :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images