Bezglutenowa tarta z kremem serowo jabłkowym

 Ostatnio zrobiło się bardzo słodko na blogu:) Nie wiem w sumie z czego to wynika, ale ostatnio mam straszną ochotę na różne wypieki (ok, powiedzmy, że to nie łakomstwo tylko kiepski biometr :D) Na szczęście wszystkie słodkości, do których Was tutaj zachęcam są przyjazne zdrowiu i szczupłej sylwetce :) Taka jest także ta tarta: bezglutenowa, bez zbędnego cukru. Robi się ją naprawdę bardzo szybko i szybko znika :) Spróbujecie?


Bezglutenowa tarta z kremem serowo jabłkowym



CIASTO:
120g mąki ryżowej
120g mąki gryczanej
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki śmietany
80g masła
szczypta soli

KREM:
200g ricotty
4 jabłka
szczypta cynamonu
mrożone jagody ( lub inne owoce)

CIASTO: Mąki przesiej do miski, masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzyj palcami, a następnie dodaj śmietanę i wodę.  Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe owiń folią i włóż na 30 minut do wystygnięcia. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. 

KREM: Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Podlej je lekko wodą i duś ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie przypraw cynamonem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. 
Przestudzony mus jabłkowy zmiksuj z serkiem ricotta. 

Gotową masę wyłóż na przestudzony spód ciasta. Wyrównaj wierzch. Udekoruj mrożonymi jagodami. Gotowe ciasto wstaw na ok. 3h do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj z musem owocowym i ulubioną kawą lub herbatą :)





You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images