Chleb kukurydziany z bazylią

   Kolejny chleb, który zagości na stałe w moim menu. Chleb kukurydziany - bezglutenowy, szybki i prosty w przygotowaniu. Nie kruszy się, nie rozwala, smakuje wyśmienicie. Chyba nie muszę Was dalej zachęcać :)

Chleb kukurydziany z bazylią
przepis na blachę o długości 20cm
Inspiracja


 250g mąki kukurydzianej
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
pół łyżeczki soli himalajskiej
50g słonecznika
pół opakowania mrożonej bazylii
2 jajka
500 ml maślanki

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, słonecznik i pokruszoną bazylię. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z maślanką. Do suchych składników dodaj składniki mokre, całość wymieszaj dokładnie. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch.Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstaw chleb do całkowitego wystygnięcia. Zjadaj z ulubionymi dodatkami :)






You Might Also Like

3 komentarze

  1. ale świetny chlebek, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super!!!!! jutro go robię. Nie mam niestety świeżej lub mrożonej bazylii a wiem że suszona to niestety nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana czy zamiast maślanki mozna użyć jogurtu naturalnego ? Niestety tu gdzie mieszkam nie ma maślanki ;(

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images