Domowa granola z żurawiną i jagodami goji

  Dawno nie jadłam takiego śniadania. Przyznam, że od czasów liceum bardzo rzadko jadam płatki na śniadanie. Chyba co za dużo to niezdrowo ;) Od czasów licealnych już trochę lat upłynęło, więc czas wrócić i może od nowa przekonać się do tego typu śniadań :)?

Domowa granola z żurawiną i jagodami goji


200g płatków owsianych
100g żurawiny
100g jagód goji
100g ziaren słonecznika
100g wiórków kokosowych
4 łyżki miodu
150ml mleka
30g masła

 W niewielkim garnuszku zagotuj mleko z miodem i masłem. Odstaw do przestygnięcia. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, żurawinę, jagody goji, słonecznik i wiórki kokosowe. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Blachę  wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż masę, wyrównaj wierzch i piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Od czasu do czasu przemieszaj granolę.
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Granolę przechowuj w szczelnym pojemniku. 
Smacznego :)






You Might Also Like

1 komentarze

  1. Świetna granola, bo z moją ukochaną żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images