Sernik jaglany

  Macie swoje ulubione ciasto? Ja mam dwa: ciasto drożdżowe z ogromną ilością kruszonki oraz sernik. Przeważnie pojawia się na moim stole w tradycyjnej wersji: na kruchym cieście i z brzoskwiniami. I w takiej formie pojawił się też na wielkanocnym stole. Teraz czas na trochę lżejsze eksperymenty. Sernik z dodatkiem kaszy jaglanej, bez cukru, mąki, glutenu. Sernik idealny :)

Sernik jaglany
przepis na ok. 12 porcji


250g kaszy jaglanej
400g twarogu
2 jajka
2 banany
3 łyżki jogurtu greckiego

+ 3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki powideł truskawkowych
2 łyżki mieszanki bakaliowej

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, odstaw do przestygnięcia. Do misy blendera przełóż twaróg, kaszę jaglaną, banany, jajka, jogurt grecki i syrop limonkowy. Całość zmiksuj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę serową, wygładź powierzchnię ciasta. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksuj z powidłami. Gotową masę rozprowadź na przestudzonym serniku, całość posyp mieszanką bakaliową. Podawaj z ulubioną kawą :)
Smacznego :)






Bezglutenowa Wielkanoc

You Might Also Like

5 komentarze

Flickr Images