Wytrawna tarta bezglutenowa z brokułami i szynką

  Macie jakieś swoje ulubione potrawy, do których często wracacie? Ostatnio się nad tym zastanawiałam i u mnie będą to zdecydowanie naleśniki. Sprawdzają się w każdym posiłku, można je zrobić na mnóstwo sposobów i za każdym razem mogą smakować inaczej. Gdy tak myślałam o swoich ulubionych daniach, przypomniałam sobie, że kiedyś tak bardzo lubiłam tarty lub jak ktoś woli quiche. Podobnie jak naleśniki, można je wykonać na wiele sposobów i także pasują o każdej porze. Teraz akurat mamy porę kolacji, w dodatku zaczyna się weekend - tak to idealny czas na wytrawną tartę :)


Wytrawna tarta bezglutenowa z brokułami i szynką


CIASTO:
100g mąki amarantusowej
100g mąki gryczanej
100g mąki z cieciorki
jajko
120g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

FARSZ:
mała główka brokuła
200g szynki lub innej wędliny
mozzarella
mieszanka ziół
3 jajka
100ml śmietany
pieprz

CIASTO: W misce połącz mąkę, jajko, masło i sól. Stopniowo dodawaj wodę i  zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę wylep ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Piecz 15 min.

FARSZ: Brokuł ugotuj, tak aby był półtwardy, następnie podziel go na małe różyczki. Szynkę pokrój w kostkę lub w paski, a mozzarellę w plastry. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, śmietanę, zioła i pieprz. 

WYKOŃCZENIE: Na podpieczony spód tarty wyłóż brokuł i szynkę. Całość zalej masą jajeczną. Na wierzch tarty poukładaj mozzarellę. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)


Bezglutenowa Wielkanoc

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Nie mam takich mąk,czy mogę zatem zastąpić je pszenną zwykłą lub orkiszową?bardzo apetycznie wygląda tarta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne :) możesz zrobić spód do tarty z mąki pszennej :)

      Usuń
  2. Świetna ta tarta, taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta tarta, wczoraj ją robiłem:)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images