Bezglutenowa tarta ze szparagami i fetą

  Czekałam na nie cały rok - szparagi :) Ulubione, wiosenne warzywa. Najbardziej lubię je w wersji podstawowej, czyli z jajkiem na miękko, pieprzem i solą. Dziś mały eksperyment - szparagi na bezglutenowej tarcie. Pychotka :)

Bezglutenowa tarta ze szparagami i fetą


CIASTO:
100g mąki amarantusowej
100g mąki gryczanej
100g mąki z cieciorki
jajko
120g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

FARSZ:
2 jajka
10 zielonych szparagów
100g sera feta
100ml gęstej śmietanki
50g kabanosów
czarny pieprz



CIASTO: W misce połącz mąkę, jajko, masło i sól. Stopniowo dodawaj wodę i  zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę wylep ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Piecz 15 min.

FARSZ: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Następnie przełóż do niej szparagi i gotuj ok. 3 minut.Po ugotowaniu odłóż do przestygnięcia. 
Do miseczki wbij jajka, dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj.
Na podpieczony spód wylej masę jajeczną,  a następnie wyłóż na nią szparagi, pokrojone w małe kawałki kabanosy i posyp fetą pokrojoną w kostkę.
Gotową tarę wstaw do piekarnika i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.





You Might Also Like

3 komentarze

  1. Moje ulubione mąki w jednym daniu - genialne :D Tarta wygląda przepięknie i wydaje być się bardzo pożywna - kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna tarta! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images