Ciasto z rabarbarem

  Na koniec weekendu mam dla Was ciasto. Tym razem nie jest w ogóle dietetyczne ani mega zdrowe. Ot, takie zwykle, słodkie wspomnienie dzieciństwa. Jest zimno, szaro, ponuro, więc trzeba sobie jakoś umilić deszczową wiosnę. To ciasto idealnie odgrywa rolę pocieszyciela :) Spróbujcie, może Wam też pomoże :)

Ciasto z rabarbarem 
przepis na keksówką o długości 20cm 




350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g brązowego cukru
duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 łodygi rabarbaru

Kruszonka

80g mąki pszennej
40g zimnego masła
40g brązowego cukru
  Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj brązowy cukier. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z mlekiem i olejem. Rabarbar obierz i pokrój w 1cm kawałki. DO suchych składników dodaj rabarbar i składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niech gotowe ciasto. 
Przygotuj kruszonkę: do miski dodaj mąkę, cukier i masło pokrojone na niewielkie kawałki. Całość zagnieć do powstania okruchów. Gotową kruszonką posyp ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. 
Smacznego :)
 




Rabarbarowa rewolucja

You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images