Owsianka na wytrawnie - z buraczkami, kozim serem i jajkiem.

  Owsianka dawniej była moim ulubionym daniem śniadaniowym. Przeważnie zjadałam ją na słodko: gotowaną na mleku, czasem z dodatkiem świeżych owoców. Teraz czas na małą rewolucję - owsiankę na wytrawnie z dodatkiem koziego sera, buraków i jajka. Brzmi dość dziwnie, ale smakuje naprawdę dobrze :)


Owsianka na wytrawnie - z buraczkami, kozim serem i jajkiem
porcja dla dwóch osób



100g płatków owsianych Melvit
szklanka wody
3 łyżki suszonych buraczków ( lub upieczonych w piekarniku i pokrojonych w drobną kostkę)
50g koziego sera
jajko
łyżka octu
szczypta pieprzu


Do garnka przelej wodę, dodaj buraczki i gotuj do czasu, aż woda się zagotuje. Następnie wsyp płatki i gotuj ok. 3 minut. W tym czasie przygotuj jajko sadzone i pokrój kozi ser w kostkę. Gotowe płatki przełóż do miseczek, dodaj do nich pokrojony kozi ser, wymieszaj. Na owsiankę wyłóż jajko sadzone i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego :)





You Might Also Like

5 komentarze

  1. przyznam, że na wytrawnie jeszcze nie jadłam, ale świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam wytrawnej, a zapowiada sie świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images