Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i kruszonką

   Nie wiem, czy wiecie, ale zaczął się sezon na rabarbar :) Tak długo go nie było, że trzeba obowiązkowo nadrobić wszystkie zaległości. Zaczniemy od ciasta, a dokładniej od pełnoziarnistej tarty :)


Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i kruszonką


 200g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki cukru pudru
jajko
120g masła
3 gałązki rabarbaru
2 łyżki cukru

120g mąki 
50g cukru trzcinowego
80g masła

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż do formy na tartę.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, a następnie przełóż go do formy wyłożonej ciastem. Całość posyp cukrem. Mąkę, cukier i masło zagnieć. Rozdrobnij palcami do powstania okruchów. Kruszonkę wyłóż na rabarbar. Tartę piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 
Podawaj po wystygnięciu. 





You Might Also Like

3 komentarze

  1. Smakowicie wygląda ta tarta :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, cudna ta tarta! *.*
    Z rabarbarem musi smakować cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie już pora na mój pierwszy rabarbar ;)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images