Risotto z brokułami i cheddarem

    Czego potrzeba w niedzielny wieczór? Oczywiście, czegoś pysznego, ciepłego (znów jest zimno!) i poprawiającego nastrój. Tym razem padło na kuchnię włoską i niezawodne risotto. Tym razem z dodatkiem pysznych i zdrowych brokułów i mojego ulubionego cheddara. Spróbujcie, może Wam też posmakuje :)?

Risotto z brokułami i cheddarem
porcja dla dwóch osób


 320 g ryżu arobolid
1,5 l bulionu drobiowego
pół szklanki białego wina
mała cebula
60 g utartego cheddara

mały, ugotowany brokuł
sól, pieprz
+ oliwa

Na średnim ogniu podsmaż cebulę na maśle do czasu, aż zmięknie. Następnie dodaj ryż i podsmaż przez minutę, po czym dodaj wino, poczekaj aż odparuje. Dodaj chochelkę bulionu, postępuj tak do wykorzystania całego bulionu, albo do czasu aż ryż zrobi się miękki. Pamiętaj, że powinien być al dente. Pięć minut przed końcem gotowania ryżu wrzuć różyczki brokuła i dopraw do smaku. Gdy ryż wchłonie cały płyn, zdejmij go z ognia, dodaj ser, wymieszaj. Podawaj na ciepło.



You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images