Ziarniste krakersy

Przepis na te krakersy znalazłam w książce ,,Rzucam cukier" autorstwa Wilson Sarah. Brzmiał na tylko ciekawie, że od razu postanowiłam go wypróbować. Szybki przegląd szafek kuchennych w poszukiwaniu składników, jeszcze szybsze przygotowanie i tadam! Strzał w dziesiątkę, okazało się, że to najlepsze chrupkie pieczywo jakie kiedykolwiek jadłam. Chrupkie, zdrowe, doskonale pasuje zarówno do ,,słonych" dodatków jak i dżemu, czy świeżych owoców. Na pewno na stałe zagoszczą w moim menu :)

Ziarniste krakersy
przepis na 20 krakersów


1/2 szklanki nasion chia
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki mąki z orzechów
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżeczki posiekanej bazylii
szczypta soli
szklanka wody


Piekarnik rozgrzej do 160stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj nasiona chia, ziarna słonecznika i mąkę z orzechów. Pozostałe składniki zmiksuj z szklanką wody. Do suchych składników dodaj składniki mokre, aż do utworzenia gęstej masy. Gotową masę rozprowadź na blasze tak, aby miała grubość max 5mm. Piecz ok. 30 minut. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i pokrój placek na 20 części, po czym przewróć krakersy na drugą stronę i piecz kolejne 25minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego przestygnięcia. 
Krakersy przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 



You Might Also Like

4 komentarze

  1. tak myślę, że maka z orzechów włoskich by super pasowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super krakersy. To jest wlasnie,to co uwielbiam. I jaka porcja zdrowia. Jutro musze upiec krakersiki:-P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na zdrowe krakersy :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images