Zupa krem z białych szparagów

    Maj to zdecydowanie miesiąc szparagów. W tym sezonie dość późno się zorientowałam, że sezon już się rozpoczął, w związku z tym muszę jak najszybciej nadrobić szparagowe zaległości. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem z wykorzystaniem zielonych szparagów, więc dziś czas na białe szparagi. 

Zupa krem z białych szparagów
przepis na dwie porcje


2 pęczki białych szparagów
2 nieduże ziemniaki
1l bulionu drobiowego
2 szalotki
2łyżki masła klarownego
3-4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki startego cheddara
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


W garnku z grubym dnem rozpuść masło, podsmaż na nim posiekaną szalotkę. W tym czasie ziemniaki i szparagi obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Następnie do garna wlej bulion, dodaj warzywa i gotuj do czasu aż będą miękkie. Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładką masę. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Krem podawaj z niewielką ilością utartego cheddara lub innego twardego sera. 
Smacznego :)



Szparagowe<3Love

You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images