Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Niedziela, więc ciasto. Ten weekend był wyjątkowo gorący, dlatego ciasto musi być lekkie i pyszne. Postawiliśmy na drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki. Idealne ciasto na taką pogodę :)

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
przepis na keksówkę o długości 20cm


CIASTO:
400g mąki pszennej
2 jajka
30 g drożdży
80 g masła
0,3 l mleka
pół szklanki cukru
szczypta soli


+ 300g truskawek

KRUSZONKA:
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
ok. 4 łyżek mąki


Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj kruszonkę: Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek.


Po ok. 1h ponownie zagnieć ciasto, a następnie przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż umyte truskawki oraz kruszonkę. Ciasto piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. 


Smacznego :)






Milion Smaków Truskawek - druga edycja

You Might Also Like

4 komentarze

Flickr Images