Ciasto kruche z truskawkami i jabłkami

 Truskawki zapanowały nad moją kuchnią. Teraz zajadamy się tymi prosto z domowego ogródka. Są przepyszneee :) Kontynuując truskawkowe szaleństwo, dziś czas na ciasto :)

Ciasto kruche z truskawkami i jabłkami
przepis na blachę o wymiarach23cm x 32xm



CIASTO

300g mąki pszennej
120g masła
80g cukru trzcinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, masło pokrojone na kawałki i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

OWOCE:
 

3 jabłka
2 gruszki
200g truskawek

Owoce umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wyłóż na cieście.

KRUSZONKA

120g mąki
50g cukru trzcinowego
80g masła

Mąkę, cukier i masło zagniatamy. Rozdrabniamy palcami do powstania okruchów. Kruszonkę wyłóż na owocach.

Całość piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj z lodami waniliowymi :)





Milion Smaków Truskawek - druga edycja

You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images