Sałatka z kaszą pęczak i fasolką szparagową

  Na straganach pojawiła się już fasolka szparagowa. Co prawda to nie to samo, co fasolka z własnego ogródka, ale z braku laku ... :) W jaki sposób przeważnie ją przygotowujecie? U mnie zazwyczaj pojawia się w towarzystwie stopionego masełka i bułki tartej. Tym razem czas na małą odmianę - fasolka trafiła do sałatki .

Sałatka z kaszą pęczak i fasolką szparagową
porcja dla 4 osób



woreczek kaszy pęczak
puszka tuńczyka w sosie własnym
200g fasolki szparagowej
5 pomidorów suszonych w zalewie
sól, pieprz
drobno posiekana bazylia
łyżka majonezu
łyżka jogurtu greckiego
łyżeczka ostrej musztardy

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowania, a następnie odstaw do przestygnięcia. Fasolkę umyj, obierz i ugotuj, tak aby była al dente. W misce wymieszaj wystudzoną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, fasolkę szparagową pokrojoną na małe kawałki oraz suszone pomidory. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Dodaj sos do pozostałych składników, przypraw solą i pierzem. Całość wymieszaj dokładnie. Na koniec posyp bazylią. 
Smacznego :)



You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images