Sernik gryczany z truskawkami

  Szaleństwo truskawkowe trwa nadal. Były już koktajle, sałatki, ciasto, a teraz czas na sernik :) Trochę nietypowy, bo z dodatkiem kaszy gryczanej. Brzmi dziwnie, ale gwarantuje Wam, że smakuje bardzo dobrze.  Jeśli robiliście sernik jaglany KLIK, to wersja gryczana na pewno przypadnie Wam do gustu.

Sernik gryczany z truskawkami
przepis na 12 porcji



250g kaszy gryczanej, niepalonej
400g twarogu
2 jajka
2 banany

300g truskawek
łyżka miodu
3 łyżki jogurtu greckiego

+ 3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki powideł truskawkowych



Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, odstaw do przestygnięcia. Do misy blendera przełóż twaróg, kaszę gryczaną, banany, jajka, jogurt grecki i truskawki (najlepiej jak wcześniej zmiksujesz je blenderem na gładki mus). Całość zmiksuj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę serową, wygładź powierzchnię ciasta. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksuj z powidłami. Gotową masę rozprowadź na przestudzonym serniku, całość posyp mieszanką bakaliową. Podawaj z ulubioną kawą :)
Smacznego :)




Milion Smaków Truskawek - druga edycja

You Might Also Like

3 komentarze

  1. wygląda smakowicie idealna propozycja na chrzciny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam pytanie: czy w formie muffin tez się nada? Ile wtedy piec?

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images