Zupa krem z młodego bobu

Dziś opowieść o bobie. Przyznam, że raczej nie należy on do moich ulubionych, letnich warzyw. Nie przepadam za bobem bez dodatków, ale taki pod postacią zupy, czy też z dodatkiem młodych ziemniaczków i szynki parmeńskiej brzmi już bardzo dobrze :) Dziś mam dla Was tę pierwszą wersję - zupę krem z młodego bobu. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest naprawdę smaczna :)

Zupa krem z młodego bobu
porcja dla 4 osób



 400g młodego bobu
1l bulionu drobiowego
ząbek czosnku
młoda marchewka
natka pietruszki
sól, pieprz

Przed gotowaniem bób przełóż na sitko i dokładnie opłucz. Następnie przełóż go do garnka, zalej wodą i gotuj ok 15 minut na wolnym ogniu. Dokładny czas zależy od tego, czy bób jest młody, czy troszkę starszy. Po ugotowaniu odcedź wodę, i odstaw do przestygnięcia. Następnie obierz bób ze skórek.

Do garnka wlej bulion, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, obraną i pokrojoną młodą marchewkę oraz natkę pietruszki. Zagotuj. Gdy marchew będzie miękka, wyłącz ogień. Następnie dodaj bób, całość zmiksuj dokładnie. Przypraw solą i pierzem do smaku.
Podawaj z grzankami.
Smacznego :)







Bóbmania

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Mmm zielone kremy są najlepsze <3 Z bobu jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dłuższego czasu jestem zakochana w kremach. boję się tylko, że tego bobu po obraniu nie zostanie mi dużo, bo wszystko zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym na zrobienie kremu z bobu, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajna energetyczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images