Bezglutenowe pierogi z jagodami

  Panuje przekonanie, że będąc na diecie trzeba zrezygnować z dań mącznych - z pierogów, naleśników... Oczywiście, nie należy z nimi przesadzać, ale raz na jakiś czas w zdrowej wersji, czemu nie :) Dzisiaj eksperymentujemy z pierogami w wersji bezglutenowej. Po paru próbach, w końcu udało mi się uzyskać idealne ciasto. I wbrew pozorom to wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Dlatego zobaczcie, czy macie wszystkie potrzebne składniki i zabierajcie się za lepienie pierogów :) Nie pożałujecie! :)

Bezglutenowe pierogi z jagodami
przepis na 20 pierogów




400g mąki gryczanej
100g skrobi z tapioki (ja swoją kupiłam TUTAJ)
150ml gorącej wody
szczypta soli

+ jagody, maliny
+ łyżka mąki


Mąkę, sól i skrobię przesiej na stolnicę. Uformuj z niej coś na kształt wulkanu, następnie dodawaj stopniowo wodę i zagniataj gładkie ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne.
Gdy już uzyskamy porządny efekt, podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinaj pierożki. 
Jagody i maliny przełóż do miski, obsyp delikatnie mąką. 
Wykrojone pierożki napełnij nadzieniem, dokładnie sklej. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.

Gotuj, wrzucając je na wrzącą wodę. Czekaj, aż  wypłyną na wierzch, następnie muszą pogotować się  ok. 2 minut. Po tym czasie wyciągnij pierogi, ułóż je na talerzu, tak aby się nie posklejały. 
Podawaj z świeżymi owocami i jogurtem naturalnym. 
Smacznego :)




Lekkie i szybkie dania na upalne dni

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Kiedyś robiłam niemalże identyczne. Jak pierogi z owocami to tylko z jagodami! :D

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images