Ciasto kruche z porzeczkami i kruszonką

Pojawiły się kolejne letnie owoce - czerwone porzeczki :) Nie będę ukrywać, że nie jestem ich wielką fanką. Chyba bardziej odpowiadają mi słodkie owoce :) Jednak ciasto z porzeczkami w roli głównej jest przepyszne :) Może skusicie się na kawałeczek? 

 
Ciasto kruche z porzeczkami i kruszonką


300g mąki pszennej
120g masła
80g cukru trzcinowego
łyżka śmietany
jajko

300g czerwonych porzeczek
łyżka cukru

+ 120g mąki 
+ 50g cukru trzcinowego 
+ 80g masła


Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę
i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Porzeczki obierz, umyj i przełóż do miski. Następnie zasyp je 2 łyżkami mąki
i cukru. Gotowe porzeczki przełóż na podpieczony spód ciasta. Z mąki, cukru
i masło zrób kruszonkę. Następnie wyłóż ją na porzeczkach. Ciasto włóż ponownie do piekarnika, piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Podawaj po przestudzeniu. 
Smacznego :)





You Might Also Like

6 komentarze

  1. Na lato w sam raz. Akurat tata przywiózł z działki koszyczek porzeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Och smakowitości! A porzeczki akurat dojrzewają! :) Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jest genialne! I ta kruszonka <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto :) Uwielbiam takie kruche :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images