Kopytka jaglane

 Co dziś zjemy na śniadanie? Po chwili namysłu padło na kaszę jaglaną, a dokładniej na kluseczki z kaszy jaglanej. Jeśli jedliście kiedyś kluski leniwe, to dzisiejsza propozycja jest właśnie wariacją na temat tradycyjnych leniwych. Dodatek kaszy daje im ciekawy oraz fakturę. Oczywiście kluseczki najlepsze są zaraz po przygotowaniu, ale do mnie przemawiają najbardziej na drugi dzień,  lekko podpieczone na maśle, z dodatkiem cynamonu, ok, dużej ilości cynamonu :) A Wy jaką wersję lubicie najbardziej?


Kopytka jaglane
porcja dla trzech osób



pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka kokosowego
200g twarogu
pół szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka miodu
200g jagód

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Do rondla wlej mleko, dodaj kaszę jaglaną i gotuj ok. 15. minut. Następnie odstaw do przestygnięcia. Do kaszy dodaj pokruszony twaróg i miód. Zmiksuj na gładką masę. W trakcie miksowania dodawaj mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną. Całość zagnieć, uformuj z ciasta rulon, a następnie podziel go na małe kawałki. Kluski gotuj we wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty. Podawaj z sosem z jagód. 
 Smacznego :) 


You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images