Ogórki małosolne

Ogórki małosolne kojarzą mi się z początkiem wakacji. Zawsze przed rozpoczęciem sezonu ogórkowego przygotowujemy je, jako przedsmak przetworów ogórkowych. Ogórki małosolne doskonale smakują jako szybka przekąska, dodatek do kanapek lub też jako składnik pysznej zupy ogórkowej. A Wy w jakiej formie je najczęściej jecie?

Ogórki małosolne



1kg ogórków gruntowych (najlepiej z własnego ogródka)
4 ząbki czosnku
liście chrzanu
korzeń chrzanu
2 litry wody
2 łyżki soli

Ogórki umyj i obetnij końcówki, liście i korzeń chrzanu dokładnie umyj.  Wodę z solą dodaj zagotuj, przelej do wysokiego słoja. Gdy woda przestygnie wkładaj do słoja ogórki, ząbki czosnku, chrzan i liście. Ogórki muszą być całkowicie pod wodą. Całość przykryj talerzykiem. Odstaw na minimum dwa dni. Po tym czasie, ogórki powinny być już gotowe do jedzenia :)
Smacznego :)







You Might Also Like

3 komentarze

Flickr Images