Pasta z bobu

  Sezon na bób trwa, trzeba, więc go wykorzystać. Dziś na leniwe śniadanie miały być grzanki z humusem z bobu. Cóż, jednak po szybkim przeglądzie szafek okazało się, że nie ma ani tahiny, ani sezamu. W związku z tym pomysł upadł, ale ale skoro nie można zrobić tradycyjnego humusu, to czemu nie zrobić mniej tradycyjnej wersji? Zamiast tahiny - jogurt naturalny. W ten sposób powstała pyszna pasta z bobu, idealna na leniwe, wakacyjne śniadanie na tarasie.

Pasta z bobu


200g młodego, ugotowanego bobu
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, sól

Bób obierz łupinek. Przełóż go do dużej miski, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę jogurtu naturalnego oraz sól i pieprz. Całość zblenduj, tak aby powstała gładka masa. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj z pełnoziarnistymi grzankami.
Smacznego :)





  Bóbmania

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Kocham bob i jak go zdobede to na pewno zrobie taka paste! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bób uwielbiam, ale pasty z niego nie robiłam, świetny pomysł taka pasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega zielona pasta :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego zdejmujecie skórę z bobu skoro tam jest najwięcej błonnika?

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images