Zupa krem z zielonego groszku

 Lubicie zupy? Dawniej bardzo rzadko pojawiały się w moim menu. Jednak z wiekiem (podobno wraz z przybywającymi latami zmieniają nam się upodobania kulinarne;D) coraz bardziej zaczęłam się do nich przekonywać. Szczególnie do tych w postaci kremu z świeżych, sezonowych warzyw. Dziś naszła mnie ochota na krem z zielonego groszku :) Tylko koniecznie użyjcie świeżego, nie konserwowego, aby nie zepsuć smaku zupy :)

Zupa krem z zielonego groszku
porcja dla 4 osób



1,5l bulionu drobiowego
400g zielonego groszku (ugotowanego)
pęczek natki pietruszki
2 ziemniaki
ząbek czosnku
sól, pieprz
+ chleb żytni

Do garnka wlej bulion, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, obrane i pokrojone ziemniaki i młodą marchewkę oraz natkę pietruszki. Zagotuj. Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie, wyłącz ogień. Następnie dodaj zielony groszek, całość zmiksuj dokładnie. Przypraw solą i pierzem do smaku.
Podawaj z grzankami z żytniego chleba.
Smacznego :)
 


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Pyszna zupka i kolor boski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam groszek. Na pewno smakowała niebiańsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszny krem wyszedł! dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images