Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  Dziś w ramach niedzielnych słodkości zajadamy się pysznym ciastem drożdżowym ze śliwkami. Drożdżowe to mój ulubiony rodzaj ciasta. Trochę sentymentalne, trochę uspokajające i poprawiające nastrój. Idealne na taki dzień jak ten. A Wy macie swoje ulubione ciasta?

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
przepis na blachę o wymiarach 39cm x 24cm


CIASTO: 
1 kg mąki pszennej 
3 jajka 
50 g drożdży 
150 g masła 
0,5 l mleka 
pół szklanki cukru 
szczypta soli
200g  śliwek


KRUSZONKA:
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
ok. 4 łyżek mąki

CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
 
KRUSZONKA: Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyrób ponownie ciasto i lekko rozwałkuj i przełóż na blachę. Ciasto powinno wypełnić całą powierzchnię blachy. Następnie wyłóż na niego połówki śliwek i posyp kruszonką. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu.






You Might Also Like

4 komentarze

  1. Drożdżowe to ja mogę jeść 24h ;) Najlepiej!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówka to wspomnienie i zapach dzieciństwa :)
    Choć moje najukochańsze ciasto to sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images