Ciasto z jagodami i kruszonką

Jagody to kolejne, długo wyczekiwane letnie owoce. Uwielbiam je pod każdą postacią - koktajle, muffinki, jako dodatek do owsianki, czy też jako główny element letniego ciasta :) Ciasto z jagodami i kruszonką to moja propozycja na letnie, niedzielne popołudnie :) Skusicie się? :)

Ciasto z jagodami i kruszonką



300g mąki pszennej
120g masła
80g cukru trzcinowego
łyżka śmietany
jajko

400g jagód
łyżka cukru

+ 120g mąki
+ 50g cukru trzcinowego
+ 80g masła


Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Jagody  umyj i przełóż do miski. Następnie zasyp je 2 łyżkami mąki i cukru. Gotowe owoce przełóż na podpieczony spód ciasta. Z mąki, cukru i masło zrób kruszonkę. Następnie wyłóż ją na jagodach. Ciasto włóż ponownie do piekarnika, piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawaj po przestudzeniu.
Smacznego :)



Letnie owoce

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Kruchego z jagodami jeszcze nie robiłam, wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho :) Uwielbiam kruche!

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images