Dokąd na wakacje? Hiszpańska przygoda, czy włoskie szaleństwa? + Przepis na gazpacho z arbuzem.

  Za oknem afrykańskie upały, lato w pełni, czas na wakacyjne plany :) Tak, wiem trochę późno, ale studenckie wakacje trwają przecież do października :) Nie macie jeszcze planów, nie wiecie dokąd się wybrać? Nie martwcie się, ten post jest właśnie dla Was :) Zróbcie sobie mrożoną kawę lub pyszną sangrię, usiądźcie wygodnie i dajcie się zabrać w niezapomnianą podróż. 

W tym roku ( zresztą  tak jak rok i dwa lata temu) wybieram się na wakacje z przyjaciółmi i studenckim biurem podróży SHAKE IT! Jeśli lubicie dobrą zabawę, chcecie poznać mnóstwo nowych ludzi i przeżyć niezapomnianą przygodę to Shake it team na pewno Wam w tym pomoże :)  Dokąd jedziemy? W tym roku zastanawialiśmy się nad  Hiszpanią i Włochami.  Ostatecznie wybór padł na Włochy, ale najchętniej wybrałabym się i tu i tu :)  Powrót do malowniczego Blanes był bardzo kuszący :) To były chyba moje najlepsze wakacje. Piękna pogoda, cudowna plaża, świetni ludzie - 14 dni ciągłej zabawy. Do tego dobre jedzenie, pyszna sangria :) Czego chcieć więcej? Ohhh jest co wspominać :) Zresztą zobaczcie sami: 




Jeśli sami chcecie przeżyć niezapomniane studenckie wakacje, wbijajcie TUTAJ, podobno są jeszcze wolne miejsca :) 

A ja już za miesiąc wybieram się do Włoch. Już nie mogę się doczekać :) Uwielbiam ten kraj, język, kulturę i oczywiście - włoskie jedzenie :) Obiecuję Wam smaczną fotorelację :) A może ktoś z Was chce jechać ze mną? Jeśli tak to możecie zapisać się TUTAJ.

Włoskimi przysmakami będę się z Wami dzielić po powrocie, a na razie w ramach wspomnień mam dla Was przepis na hiszpańskie gazpacho z dodatkiem arbuza :)  
Smacznego :)


Gazpacho z arbuzem
porcja dla dwóch osób 

  
2 duże, dojrzałe pomidory
400g miąższu arbuza
ogórek
mała, czerwona papryka
mała cebula
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżka oliwy
kromka żytniego chleba (bez skórki)
50g fety
sól, pieprz

Przygotuj warzywa - pomidory i paprykę sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Z miąższu arbuza wyciągnij pestki, ogórka obierz i pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, dodaj czosnek, pokrojoną cebulkę, sok z cytryny, oliwę i miąższ chleba. Całość miksujemy blenderem. Pod koniec miksowania przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie przetrzyj zupę przez sito, przełóż do miseczek i wstaw na ok. godzinę do lodówki. Podawaj z fetą i świeżymi ziołami.
Smacznego :)




A Wy gdzie byliście lub gdzie wybieracie się na wakacje? :)

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Byłam w Egipcie, kuchnia arabska przypadła mi do gustu ale nie można powiedzieć, że byłam nią zachwycona. Z wielką przyjemnością udałabym się do Włoch - moim zdaniem najlepsza kuchnia ;)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images