Domowe pieczywo

   Czy może być coś piękniejszego niż zapach domowego chleba o poranku? I piszę to ja - osoba, która na co dzień nie je prawie w ogóle chleba. :) Domowe pieczywo to idealny sposób na dobry początek dnia. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie pracochłonne i trudne. Spróbujcie sami :)
  
 Domowe pieczywo


50g drożdży
500g mąki żytniej
200g mąki pszennej
ok. 2 szklanek wody (w zależności ile zabierze ciasto)
łyżeczka cukru
2 łyżki soli
łyżka oleju


 Przygotuj zaczyn - do miski rozkrusz drożdże, dodaj 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki żytniej, szczyptę soli, cukier  i szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a ok. 20/30 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę żytnią i mąkę pszenną, dodaj sól i zaczyn. Wyrabiaj ciasto dodając wodę. Ciasto powinno być zwarte. Gdy uzyskasz już idealną konsystencję uformuj z ciasta bochenek lub bułki, a następnie odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż pieczywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je delikatnie wodą. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Pieczywo przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu. 





You Might Also Like

1 komentarze

  1. Niestety ostatnio nie mam czasu piec swojskiego pieczywa :(

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images