Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

   Sezon na fasolkę szparagową nadal trwa. (Co oczywiście ogromnie mnie cieszy :)) Zawsze zjadaliśmy ją w tradycyjnej wersji - z bułką tartą i masełkiem. Teraz czas na urozmaicenie - fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Na początku podeszłam do niej dość sceptycznie, ale gdy tylko spróbowałam od razu zmieniłam zdanie - jest mega pyszna :) Zróbcie sobie kilka słoiczków na zimę :) Nie pożałujecie :)

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
składniki na 11 słoików o pojemności 0,33l




2kg żółtej fasolki szparagowej
400g marchwi
400g cebuli
2 małe słoiki przecieru pomidorowego
2 szklanki oleju
2 liście laurowe
6 łyżek cukru
3 łyżki soli
2 łyżki octu 
pieprz czarny


Cebulę i marchew obierz, umyj i osusz. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Warzywa przełóż do garnka, duś na rozgrzanym oleju ok. 15 minut. Następnie dodaj liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli, cukier oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodaj ocet i dokładnie wymieszaj.
Fasolkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej przekrój ją na połowę). Następnie ugotuj ją  tak aby nie była zbyt miękka. Tak przygotowaną fasolkę dodaj do pozostałych warzyw, całość duś ok. 15 minut. 
Gorącą sałatkę przełóż do słoików i mocno zakręć. Słoiki pasteryzuj ok. 20 minut. 
Smacznego :)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Pyszny sposób na fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam sobie w ubiegłym roku, tyle,że bez marchewki i niestety nie zostałam fanka takiej fasolki......

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images