Naleśniki z prosa z musem jabłkowym

Dawno nie było naleśników, a to w końcu moje ulubione danie. Dawniej pojawiały się u mnie wyłącznie w tradycyjnej formie - z mąki pszennej, smażone na oliwie. Z czasem, gdy moja dieta zaczęła się zmieniać, ulubione potrawy zaczęły dopasowywać się do niej. I tak dziś na obiad zajadamy się bezglutenowymi naleśnikami z musem jabłkowym bez dodatku cukru. Wszystko jest zdrowe i pyszne, dużo lepsze niż w tradycyjnej wersji :)

Naleśniki z prosa z musem jabłkowym
przepis na 6 naleśników


4 łyżki mąki z prosa ( ja swoją kupiłam tutaj)
2 łyżki mąki z tapioki (ja swoją kupiłam tutaj)
3 łyżki mąki ryżowej
2 jajka
szklanka mleka lub wody
szczypta soli
mus jabłkowy KLIK
 
Do miski miksera przesyp mąkę z prosa, mąkę z tapioki i mąkę ryżową. Następnie dodaj sól, jajko i wodę lub mleko. Miksuj, tak aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty. Podawaj z musem jabłkowym lub świeżymi owocami :)
Smacznego :)






You Might Also Like

3 komentarze

  1. Genialne naleśniki! <3
    Z jabłkami zjadłabym zawsze i wszędzie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. nalesniki pierwsza klasa!

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images