Papryka konserwowa

  Robicie przetwory na zimę? U nas to obowiązkowy element lata. :) Opłaca się poświęcić trochę czas, aby zamknąć lato w słoiku. Przetwory pomagają przetrwać długą, smutną zimę, przypominają o lecie, promieniach słońca i tych wszystkich, letnich smakołykach. A więc do słoików marsz, teraz jest najlepszy czas na paprykę :)

Papryka konserwowa



SKŁADNIKI:

2kg papryki ( w dowolnym kolorze)
ok.trzy ziarenka ziela angielskiego na słoik
liście laurowe na słoik
łyżka oleju na słoik
kilka ziaren gorczycy na słoik

ZALEWA:

szklanka octu 10%
5 szklanek wody
8 łyżek cukru
4 łyżeczek soli

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych,  a następnie pokrój w szerokie paski. Przełóż ją do miski, zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 5 minut. Następnie odcedź i układaj ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj gorczycę, ziele angielskie oraz liście laurowe i olej.
Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.  Gorącą zalewą zalej słoiki, zakręć mocno i odstaw do góy dnem na ok. 30 minut. Przygotowane w ten sposób słoiki pasteryzuj ok. 20 minut. 




Warzywa psiankowate 2015

You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images