Risotto z cukinią i pomidorami

  Z niecierpliwością oczekuje wymarzonych włoskich wakacji. Został jeszcze miesiąc, więc najwyższy czas wczuć się w włoski klimat :) Wystarczy spokojna, włoska muzyka, dobra książka, leniwe popołudnie i oczywiście włoskie danie :) Dziś risotto :) Z cukinią i pomidorami zerwanymi prosto z domowego ogródka. Uwierzcie, pysznie jest :)

Risotto z cukinią i pomidorami
przepis na dwie porcje


200g czerwonego ryżu pełnoziarnistego (ja swój kupiłam TUTAJ)
1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
200ml białego wina
2 ząbki czosnku
mała cebulka
3 duże pomidory malinowe
200g cukinii
40g parmezanu
sól, pieprz
łyżka masła lub oliwy
 
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do czasu, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ryż i podsmaż przez minutę, po czym dodaj wino, poczekaj aż odparuje. Dodaj chochelkę bulionu, postępuj tak do wykorzystania całego bulionu, albo do czasu aż ryż zrobi się miękki. Pamiętaj, że powinien być al dente. Pięć minut przed końcem gotowania ryżu wrzuć cukinię startą na tarce o grubych oczkach oraz pomidory obrane ze skórki. Dopraw do smaku. Gdy ryż wchłonie cały płyn, zdejmij go z ognia, dodaj ser, wymieszaj. Podawaj na ciepło :)



 


Warzywa psiankowate 2015

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Czerwonego ryżu jeszcze nie jadłam. No i to towarzystwo pomidorków. Mogłoby się wszystko nazywać czerwonym risotto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda :) Fajny pomysł z tym czerwonym ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przybyłem tu szukając sposobu na nieskomplikowane zutylizowanie cukinii.
    Nie mam jeszcze doświadczeń z czerwonym ryżem, ale chyba wiem, dlaczego on jest taki czerwony: to straszny pijaczyna! :P

    Mówiąc poważnie - w przepisie jest koszmarna ilość cieczy. Bulion + wino to 1,7 litra, pomidory też składają się głównie z wody. I tylko 200 gramów ryżu, który po "przerobieniu" takiej ilości cieczy ma pozostać al dente???

    Kiedy ja robię risotto ze zwykłego ryżu (arborio lub carnaroli), na 150 g ryżu biorę pół litra bulionu, a jak w przepisie są świeże pomidory, to nawet nieco mniej.

    Poza tym nie mam uwag. Podoba mi się idea dorzucenia jej do risotto i na pewno z niej skorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images