Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

  W poniedziałek bardzo często na naszym stole pojawia się zupa pomidorowa. Taka tradycja, w sumie nie mam pojęcia skąd się wzięła, ale jest  :) Teraz, gdy w ogrodzie mnóstwo świeżych pomidorów, aż szkoda ich nie wykorzystać. Dlatego zamiast kupnego przecieru pomidorowego, zróbcie sobie zupę ze świeżych pomidorów. Smakuje dużo lepiej i jest dużo zdrowsza. Spróbujcie sami ;)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Porcja dla 4 osób



8 dużych pomidorów malinowych
cebula
ząbek czosnku
marchew
1l bulionu warzywnego
oliwa
100ml śmietany 18%
sól, pieprz
+ makaron 

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj obraną i drobno pokrojoną marchew. Smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając. 

Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je do pozostałych warzyw i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlej bulionu, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie. Po ugotowaniu odstaw zupę na chwilę do przestygnięcia, a następnie zmiksuj ją dokładnie. Śmietanę przelej do kubka, dodaj 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj dokładnie, a następnie przelej ją ponownie do garnka, wymieszaj całość dokładnie. 
Gotową zupę dopraw świeżą natką pietruszki. Podawaj z ulubionym makaronem. 
Smacznego ;)





Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. taka ze świeżych pomidorów najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, taka pomidorowa jest the best!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Fajnie wygląda z takim ciemnym makaronem :)
    Witam w akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię bez śmietany, ale za to z makaronem trafiłaś w 10! ;)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images