Bezglutenowy, chlebek dyniowy. Bez mąki, cukru, jajek i laktozy.

 Z czym kojarzy Wam się jesień? Kolorowe liście, kasztany, długie wieczory... i dynia :) Moje nowe odkrycie. Nie tak dawno dynia była dla mnie tylko ozdobą, aż w końcu odkryłam, że to także pyszne i uniwersalne warzywo. Doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i słodkości. Dziś będzie na słodko, ale będą to zdrowe słodycze. Chlebek dyniowy to doskonała propozycja dla osób odchudzających się, ale także uczulonych na gluten, laktozę, czy też jajka.

Bezglutenowy, chlebek dyniowy
przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm


260g bezglutenowych płatków owsianych
duży banan
szklanka purée z dyni
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki miodu
+ opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady

 Płatki owsiane przełóż do misy blendera, zmiksuj na mąkę. Następnie dodaj pozostałe składniki: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz purée z dyni i banana pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość miksuj na wolnych obrotach, dolewając mleko z miodem i ekstraktem waniliowym. Miksuj do całkowitego połączenia się składników. Następnie wymieszaj ciasto z posiekaną czekoladą, po czym przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu. 
Smacznego :)





You Might Also Like

5 komentarze

  1. Zbite, zdrowe i bez zbędnych ulepszaczy - lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktoś może eksperymentował ze składnikami? Czym można zastąpić płatki owsiane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane można zastąpić innymi, mąką lub zmieloną na mąkę kaszą ;)

      Usuń
  3. Witam! mam pytanko- czy to ciasto jest zawsze takie wilgotne? czy je po prostu niedopiekłam? :-/ (ogólnie bardzo smaczne) :-)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images