Foccacia z pomidorami koktajlowymi

  Czy można coś zarzucić kuchni włoskiej? Do tej pory uważałam, że absolutnie nie, jednak podczas mojego pobytu we Włoszech przekonałam się, że jednak mały mankament by się znalazł. Włoski chleb... Jak wiecie naprawdę rzadko jadam chleb, więc nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale jak pieczywo nie zachęca nawet wyglądem to coś tu jest nie tak. W miejscowości, w której się zatrzymaliśmy ciężko było dostać świeże pieczywo niezapakowane w folię, które nie przypominało cegły. O bułki także było ciężko. Na szczęście mają foccacię :) We Włoszech jadłam ją w tradycyjnej wersji z solą i dużą ilością domowej oliwy, a dziś proponuję Wam foccacię z pomidorkami koktajlowymi :) Smakuje wyśmienicie :)

Foccacia z pomidorami koktajlowymi


300 ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
500 g mąki pszennej
2,25 łyżeczki soli morskiej (lub 2 łyżeczki zwykłej soli)
pomidorki koktajlowe
zioła prowansalskie

Przygotuj zaczyn - w miseczce wymieszaj  rozkruszone drożdże z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłej wody. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 
Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i 3 łyżki ziół prowansalskich. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodaj go do miski z mąką, wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj powoli wodę z oliwą. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym lepiej :) Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozciągnij je równomiernie, tak aby przybrało kształt koła. Ponownie odstaw na 20 minut. Teraz natłuść ciasto z góry oliwą, ponakłuwaj widelcem i powciskaj w nie pomidorki koktajlowe. Całość posyp solą i ziołami prowansalskimi. 
Piecz ok. 25 minut. Podawaj ciepłą z oliwą. Smacznego :)



You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images