Makaron z pieczarkami i prosciutto

Wspaniałe, włoskie wakacje dobiegły końca. Tak to bywa, że co dobre szybko się kończy. Wracam do Was naładowana pozytywną energią i z mnóstwem pomysłów na włoskie specjały :) Na początek prosta i szybka w przygotowaniu potrawa - makaron z pieczarkami, szynką i parmezanem (pasta con funghi, prosciutto e parmigiano reggiano). Bez zbędnych udziwnień - klasyka kuchni włoskiej.

Makaron z pieczarkami i szynką parmeńską
porcja dla dwóch osób


200g makaronu o dowolnym kształcie ( ja użyłam
4 plastry prosciutto crudo
5 dużych pieczarek
50g parmezanu
oliwa
pieprz czarny

Pieczarki umyj, pokrój w plastry, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, tak aby był al dente. Gdy pieczarki lekko się zarumienią, dodaj prosciutto pokrojone na mniejsze kawałki i podsmażaj na wolnym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj dokładnie. Gotowe danie przełóż na talerz, przypraw świeżo mielonym, czarnym pieprzem i parmezanem. Podawaj ciepłe.
Smacznego :) 




You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images