Miód z mniszka lekarskiego


Wraz z nadejściem jesieni zbliża się sezon na przeziębienia, choroby, kaszel, katar i bolące gardło. Ja niestety ostatnio bardzo szybko łapę wszystkie możliwe zarazki i problemy z gardłem to u mnie chleb powszedni. Przetestowałam już wiele tabletek, syropów i innych specyfików. Uwierzcie mi, ten miód jest od nich wszystkich dużo lepszy i skuteczniejszy. Już nie raz już wybawił mnie od chrypki i problemów z gardłem. Jeśli znajdziecie gdzieś mlecze, koniecznie zróbcie sobie miód :)

Miód z mniszka lekarskiego

   
700 główek kwiatów mniszka lekarskiego
 1 litr wody
 3 cytryny
1,5 kg cukru


Do przygotowania syropu potrzebujesz kwiatów zebranych z dala od dróg. Zrywaj tylko kwiat, bez łodyg i listków.Zebrane kwiaty przełóż na biały materiał i pozostaw, aby powychodziły z nich robaczki i inne owady.Przełóż je do  dużego garnek, zalej wodą i dodaj do nich jedną cytrynę pokrojoną w plastry ( nie obieraj cytryny ze skórki). Zagotuj pod przykryciem ok. 25-20minut . Następnie pozostaw na 24 godziny. Garnek musi być przykryty pokrywką.
Następnego dnia odcedź wszystko przez gazę lub za pomocą sitka. Kwiatki i cytrynę wyrzuć, a do wywaru dodaj cukier i całość gotuj ok 2h, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Gotowy miód przelej do małych słoiczków. Gotowe :)
Słoików nie trzeba pasteryzować. Przechowuj w ciemnym miejscu.



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ostatnio jadłam taki z białym serem, idealne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dlugo maja lezec kwiatki zeby robaczki wyszly


    OdpowiedzUsuń
  3. Jest wspanialy, a do tego bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images