Spaghetti carbonara

Kolejne włoskie danie. Tak, wiem kuchnia włoska opanowała ostatnio blog, to chyba tęsknota za Włochami, moim ulubionym krajem. Gdybym mogła wybrać sobie miejsce, w którym miałabym mieszkać do końca życia to nie wahałabym się ani chwili, miałabym jedynie problem z wyborem regionu, każdy ma w sobie coś wyjątkowego :) Niestety na razie muszę zadowolić się przeglądaniem zdjęć z włoskimi krajobrazami, oglądaniem filmów i słuchaniem włoskiej muzyki. Tak, włoskie dania pasują do tego idealnie :) Dziś tradycyjna carbonara :)

Spaghetti carbonara
przepis na 2 porcje


500 g makaronu spaghetti
200 g wędzonego boczku
250 ml śmietanki 30%
2 żółtka
1 ząbek czosnku
2 łyżki tartego sera grana padano lub sera pecorino
sól, pieprz

 Boczek pokrój w drobną kostkę, przełóż go na rozgrzaną patelnię i podsmaż, stale mieszając. Pod koniec dodaj bardzo drobno posiekany ząbek czosnku i podsmażaj jeszcze przez chwilę. W miseczce wymieszaj żółtka, 150 ml śmietany oraz starty ser. Pozostałą część śmietany wylej na patelnię, dodaj przesmażony wcześniej boczek, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron (nie przelewaj go zimną wodą). Zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną i serem. Całość dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Gotowe danie przełóż na talerze, udekoruj startym serem i listkiem bazylii :)
Smacznego :)





You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wow wygląda cudownie *.* I pewnie jeszcze lepiej smakuje! A kuchnia włoska ma prawo panować, taka dobra jest :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti pod każdą postacią uwielbiam *.*
    Twoje wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images