Dietetyczne krówki orzechowe.

Krówki, obok Michałków to jedne z moich ulubionych cukierków. Jeszcze niedawno zjedzenie całej paczki krówek nie stwarzało żadnego problemu. Na szczęście w końcu zrozumiałam, że nie jest to dobre dla organizmu. Odstawiłam kupne słodycze, ale na pocieszenie od czasu do czasu robię sobie domowe wersje kupnych słodkości. Po domowych kremach, przyszedł czas na domowe krówki. Przyznam, że pozytywnie się nimi zaskoczyłam. Są naprawdę pyszne :)

Dietetyczne krówki orzechowe. 
przepis na 8 krówek


110g masła orzechowego (ja swoje kupiłam TUTAJ)
banan
łyżka oleju z orzechów laskowych
szczypta soli
pół łyżki miodu

Masło orzechowe przełóż do rondelka, podgrzewaj je przez chwilę na małym ogniu, tak aby się rozpuściło. Uważaj, aby się nie przypaliło. Następnie dodaj pozostałe składniki - pokrojonego na małe kawałki banana, sól, miód oraz olej. Całość zmiksuj dokładnie za pomocą blendera. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, wyrównaj wierzch i wstaw do zamrażalnika na ok. 3h. Po tym czasie wyjmij je z zamrażalnika, pokrój na małe kawałki. Gotowe, smacznego :)



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ależ to pomysłowe, a w smaku nie wątpię - genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Myślisz, że mogę nie dodawać banana? Niestety jestem na niego uczulona :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Możesz pominąć banana, daj wtedy łyżkę miodu więcej :) Smacznego :)

      Usuń

Flickr Images